Voorwoord
Beste lezer,
Met trots leggen we onze vernieuwde verantwoordingsrapportage voor. In gesprekken met onder andere regievoerders, wethouders en raadsrapporteurs kwam naar voren dat we ons meer mogen profileren in het verantwoorden op het bereik van uitgevoerde werkzaamheden.
Wat bereiken we met het verlenen van vergunningen, het houden van toezicht en handhaving, het adviseren op projecten en wat doen onze duurzaamheidscentra? Een hele hoop. Deze resultaten zijn samengevat in interessante, heldere en duidelijke verhalen.
Het ingaan van de Omgevingswet heeft voor verandering gezorgd. Samen met jouw gemeente is het gelukt om onze dienstverlening gedegen uit te voeren.
Deze rapportage geeft een beeld over het eerste half jaar van 2024. Het bestaat uit twee delen. Het eerste deel is algemeen en is van toepassing op alle ODRU-gemeenten. Het tweede deel is specifiek voor jouw gemeente, waar we een nadere toelichting geven op onze werkzaamheden.
De komende periode gaan wij samen met jouw gemeente en onze medewerkers het resultaat evalueren en aan de slag met de rapportage over het gehele jaar.
Laat ons weten wat je van deze rapportage vindt via gemeenten@odru.nl.
Veel leesplezier,
Arnold van Vuuren
Directeur


Gemeente Montfoort
Asbest en sloopmeldingen
Asbest in Montfoort
Een doel van de behandeling van sloopmeldingen is het bewaken van een juiste invulling en uitvoering van sloopwerkzaamheden. We letten hierbij goed op dat particulieren en bedrijven niet blootgesteld worden aan asbest.
Dat doen we ook in jouw gemeente. Daarom zijn we bereikbaar voor inwoners en bedrijven. We ontvangen en behandelen vragen en geven advies over asbest en slopen. Hierbij letten we ook op ecologische aspecten bij buitensaneringen en sloop en attenderen we initiatiefnemers op de samenloop met de omgevingsvergunning.
Binnen gemeente Montfoort hebben we in het afgelopen jaar het proces met elkaar onder de loep genomen. Bij bouwkundige sloop sturen we het volledige dossier naar Bouwtoezicht en de BAG-beheerder om zorg te dragen aan het correct doorvoeren van de BAG mutaties. We hebben een goede onderlinge samenwerking.
Een recent voorbeeld van samenwerking, advies en praktische oplossingen is de situatie bij Dorpsstraat 9-11. De initiatiefnemer liep vast in het proces, per ongeluk waren de verkeerde meldingen ingediend en dreigde het werk te stagneren. In samenwerking met de gemeente hebben we de initiatiefnemer geholpen met het intrekken van de onjuiste meldingen, het indienen van de sloopmelding en het verzamelen en toevoegen van de benodigde documenten.
Sloopmeldingen
Wanneer is een sloopmelding nodig?
Als een initiatiefnemer van plan is sloopwerkzaamheden uit te voeren, moet er vaak een sloopmelding gedaan worden. Dit is nodig als er meer dan 10m³ afval vrijkomt. Ook als er asbest verwijderd wordt of als asbest betrokken is bij het werk, moet een sloopmelding ingediend worden. Het weghalen van asbest wordt namelijk ook als slopen gezien.
De ODRU behandelt sloopmeldingen voor 14 gemeenten. Wij beoordelen of meldingen van bedrijven en particulieren voor het verwijderen van asbest en slopen volledig en correct zijn. Na deze beoordeling maken we toezichtsignalen aan, die we doorsturen naar de afdeling Integraal Toezicht & Handhaving (ITH). Deze signalen helpen ITH om goed toezicht te houden op asbestverwijdering. Daarom werken de teams Expertise & Advies en ITH nauw samen.
Werkzaamheden in of aan een woning of bouwwerk van vóór 1994?
Wanneer een bouwwerk of object van vóór 1-1-1994 is heeft de initiatiefnemer in de meeste gevallen een asbestinventarisatierapport nodig. Vaak is een asbestinventarisatierapport alleen niet genoeg. Daarom kijken we goed of de reikwijdte van het onderzoek voldoende is voor de aanvraag. Ditzelfde geldt voor de geschiktheid. Uit een asbestinventarisatierapport is vaak ook belangrijke aanvullende informatie te halen die nodig is om de sloopmelding goed te beoordelen.
De ODRU heeft een professioneel team met meerdere asbestdeskundigen die zorg dragen voor een goede taakuitvoering.
Via de website van de ODRU kunnen inwoners en bedrijven informatie en advies over asbest en sloop vinden. Voor meer informatie over de spelregels: klik op deze link.
Asbest en particulieren
Particuliere inwoners zijn een kwetsbare doelgroep die regelmatig vragen stellen. De ODRU begeleidt en adviseert wekelijks particuliere initiatiefnemers in de te nemen stappen rondom asbest en sloop. Het is deel van onze missie om blootstelling van mens en milieu aan schadelijke stoffen te voorkomen. Particuliere initiatiefnemers kennen de regels vaak niet goed waardoor maatwerk/ herstel nodig is. De ODRU zorgt voor een gezonde balans tussen handhaving en praktische oplossingen.
Een goed contact met de milieu stations, goede informatievoorziening en bereikbaarheid zijn hierin van groot belang. Dit regelen we met onze specialisten en door nauw samen te werken met de gemeenten.
Landelijke en regionale ontwikkelingen
Voorkomen is beter dan genezen. De ODRU is strategisch actief in het geven van presentaties, delen van informatie en zoeken van de samenwerking met ketenpartners.
Informatief en adviserend
Een recent voorbeeld is de presentatie “Spelregels Asbest en Sloop” die we hebben gegeven aan een brancheorganisatie van kozijnzetters (VKG). In deze branche komen we vaak problemen tegen met illegale activiteiten en ondermijning. Met deze presentaties willen we bedrijven helpen om de regels beter na te leven. Dit helpt ons ook om strikter te handhaven. Samen zijn we verantwoordelijk voor een veilige en schone leefomgeving. De eerste stap hiervoor is vaak het bewustmaken van de risico’s en regels.
Landelijk actief en betrokken
Landelijk is de ODRU vertegenwoordigd bij ODNL (Omgevingsdienst Nederland, dé landelijke vereniging van omgevingsdiensten) in de Werkkamer en Tactische Kamer asbest. Vanuit de ODNL-participatie is de ODRU betrokken bij landelijke uniformiteitsprojecten zoals de verbetering van de asbest checklists. Onze specialisten nemen ook deel in de DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet) werkgroep waarbij meegedacht wordt over het verbeteren van de gebruikerservaring en het gemak tijdens het indienen van een sloopmelding via het Omgevingsloket.
Asbestdaken op Nul
De ODRU is trekker van het regionale Informatieteam asbestdaken. Dit is een regionale samenwerking die sinds 2017 succesvol is in het stimuleren van (asbest)dak eigenaren om over te gaan op een asbestvrij dak.
Wat doet het Informatieteam?
- Jaarlijks meerdere ambtelijke overleggen;
- Versturen van nieuwsbrieven;
- Beheer van de regionale asbestdakenkaart;
- Beheer van de landelijke asbestdakenkaart;
- Informeren en adviseren van ketenpartners en het Rijk in de aanpak asbestdaken;
- Uitrollen van maatwerkacties voor gemeenten;
- Het geven van presentaties zoals onlangs op de IPLO schakeldag;
- Hulp en ondersteuning in de uitrol van SVN-leningsregeling (een leenvorm voor asbestdak bezitters);
- De uitrol en bewustwording van de Preventiecheck ecologie. En nog veel meer.
Meer informatie? Neem dan contact met ons op via asbestdakenopnul@odru.nl.
Bron headerfoto: Canva

Gemeente Montfoort
Geluidsmetingen
Geluidsmetingen bij grootschalig evenement
De ODRU-geluidspecialisten meten en onderzoeken de geluidshinder bij klachten en proberen met goede adviezen vooraf juist klachten te voorkomen. Om een beeld te krijgen van hoe dit in zijn werkt gaat, loopt Menno Pijpers op een zaterdag mee met een van zijn collega’s. Hij is clustercoördinator geluid en wil ons laten zien hoe veelzijdig het werk van een geluidsspecialist is.
“Onze geluidspecialist heeft die ochtend al veel overleg gevoerd op het festivalterrein met de betrokken hulpdiensten en de omgevingsmanager van de gemeente. Samen fietsen we rond het festivalterrein en stoppen bij een aantal vaste geluidmeetpunten op ruime afstand van het terrein zelf. Die punten zijn zorgvuldig bepaald en vooraf in de vergunning opgenomen. Ik zie ze netjes staan op de tekening die mijn collega laat in de vergunning laat zien. De festivalorganisatie is verplicht de hele dag op deze punten te meten. Die meetgegevens zijn voor ons beschikbaar in een digitale “cloud” omgeving. Onze geluidspecialist controleert op basis van die real-time metingen of wordt voldaan aan de geluidsniveaus uit de vergunning.”
“Geluid is dynamisch en geluidsniveaus wisselen over de dag door veranderingen in windrichting, luchttemperatuur, drukte op het terrein en de combinatie van muziek op verschillende podia. Op verschillende (woon)locaties rondom het terrein ontstaan dan op zo’n dag potentieel meldingen van geluidshinder door vooral diepe bassen, soms tot kilometers ver in de omtrek. Onze specialist verricht controlemetingen met een eigen mobiele meter en laat op een specifiek podium het geluidsniveau bijstellen door de organisatie om de hinder te verminderen.”
“Ik neem afscheid van mijn collega, die snel verder fietst naar een volgend meetpunt. Dat doet hij tot laat in de avond. De volgende maandag op kantoor in Utrecht hoor ik van hem dat het festival zonder al te veel hinder bij omwonenden naar tevredenheid van de gemeente, organisatie en bezoekers is verlopen.”


Foto 1 is een vaste meetopstelling, Foto 2 is een overzicht vanaf de westzijde omgeving van het festivalterrein ( foto’s zijn van eigen medewerker)
Lokale evenementen of geluidsklachten in gemeente Montfoort
Ook in de gemeente Montfoort is het afgelopen half jaar geadviseerd over geluid. Dit is gedaan bij onder andere bij de carnavalsfestiviteiten en de carnavalsoptocht in Montfoort. En bij een manegefeest zijn specialisten van de ODRU ingezet voor advies en/of metingen.
Kennisopbouw en samenwerking binnen de ODRU
Niet iedere klacht met controlemeting wordt door de geluidspecialisten op onze Expertise & Adviesafdeling (E&A) opgepakt. Onze toezichthouders van de afdeling Integrale Toezicht & Handhaving (ITH) pakken veel zaken direct zelf op. Om onze kennis uit te breiden hebben we afgelopen mei met beide afdelingen een interne, op maatgemaakte training over geluidsklachten gevolgd. Mede ingegeven door de aanpassingen van regelgeving onder de Omgevingswet. Naast de theoriekennis hebben we ook de meetpraktijk met elkaar opgefrist. En heldere afspraken gemaakt over wanneer adviesvragen of klachten worden geëscaleerd naar de geluidspecialisten van E&A. Ook zijn nieuwe afspraken gemaakt over de inzet van toezichthouders bij het uitvoeren van geluidsmetingen bij evenementen. Dat zorgt voor extracapaciteit bij de groeiende vraag naar metingen bij evenementen.